Huis kopen, hoe doe je dat?

Huis kopen, hoe doe je dat?

Uitgekeken op je huidige huis? Wil je verhuizen? Op een dag moet of wil je eens ergens anders wonen. Kortom: Je bent op zoek naar een andere woning en wilt weten hoe je zo snel mogelijk een geschikt huis kan vinden. Hierbij enkele tips voor het kopen van een nieuw huis.

Als je kiest voor een makelaar, dat is het altijd een goed idee om verschillende makelaars om offerte te vragen. De ene makelaar brengt veel hogere kosten in rekening dan de andere. Als je ook een huis verkoopt, kan het soms voordeel opleveren door dezelfde makelaar te kiezen voor koop en verkoop.

Hoe vind je een woning? De manier waarop je een huis vindt ligt voor de hand: kijk op Funda. Funda is de meeste bekende site met een uitgebreid aanbod van huizen. Het kan zo maar zijn dat jouw huis niet op Funda staat. Kijk daarom ook altijd op andere websites als je je droomhuis nog niet gevonden hebt. Kijk bijvoorbeeld ook eens op Marktplaats, waar veel particulieren hun woning te koop aanbieden.

Bij het kopen van een woning is de belangrijkste tip: let op de locatie! De waarde van een woning wordt grotendeels bepaald door de locatie van de woning. Zelf binnen de plaats kunnen prijzen enorm verschillen. Dus of je nu een woning zoekt in Amsterdam of een huisje op het platteland, de gouden tip is om niet slechts oog te hebben voor de bouwkundige staat van de woning zelf, maar kijk vooral ook naar de locatie. Bedenk dat de woning zelf is te verbouwen, maar de plek van de woning niet.

Huur een lokale aankoopmakelaar in voor het zoeken. Een makelaar kent de lokale situatie vaak uitstekend. Hij of zij weet exact welke buurten geschikt zijn. Kennis van de markt kan je veel tijd schelen bij het zoeken van geschikte nieuwe panden.

Je hebt gevonden wat je bevalt, maar nu moet je het huis nog kopen. Het doen van een bod op een huis blijft altijd spannend. Het gaat om veel geld. Je doet het niet elke dag. Er is een groot aantal dingen om onzeker over te zijn. Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen voor het doen van een bod. De makelaar weet wat huizen in de omgeving hebben gekost. Hij kan zien wat er nog aan het huis moet gebeuren. En hij kan onderhandelen. En een makelaar laat zich tijdens onderhandeling niet meeslepen door emotie.

Veel succes met het vinden van jouw droomhuis!