Over Google\’s Chromebook


Over Google\’s Chromebook

Een Chromebook: een laptop, maar dan voordeliger. De Chromebook is in toenemende mate bekender in Nederland. In de Verenigde Staten is ongeveer 20 procent van de totale laptopmarkt Chromebooks, terwijl dat in Europa op dit moment slechts ongeveer 1 procent is. Maar de Chromebook wint aan populariteit in Nederland en Belgie. Experts gaan er van uit dat het Chromebook aandeel in Europe komend jaar kan oplopen tot 10 procent. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewilde devices bij de Nederlandse koper. Vanwaar de groei in populariteit deze notebook?

Chrome OS – de voordelen

Een Chromebook is in de basis een notebook waarop het besturingssyteem van Google draait. Het meeste op de Chromebook werkt via het Internet en steeds meer producenten produceren Chromebooks – laptops die draaien op Chrome OS. In feite is Chrome OS slechts een webbrowser (vergelijkbaar met Google\’s internet browser Chrome) aangevuld met enkele extra\’s. De achterliggende gedachte bij deze laptop is gebaseerd op Cloud Computing en programmeurs zich kunnen richten op de ontwikkeling van programmatuur, zonder zich zorgen te maken over het besturingssysteem. De webapplicaties kunnen gebaseerd zijn op Google Chrome OS als op andere besturingssystemen via browsers.

Chrome OS heeft vanaf het begin als doel een snelle, simpele en veiligere computerervaring aan gebruikers te bieden, die veel tijd online doorbrengen. De programmatuur van Google Chrome OS is daarnaast zo klein mogelijk gehouden. En omdat Chrome OS een lichtgewicht besturingssysteem is, kunnen computers met Google Chrome OS in zeer korte tijd opstarten.

Chromebooks vergelijken – waar op beoordelen?

Bij een Chromebook werkt het beoordelen niet veel anders dan bij een andere laptop. Er bestaan verschillen tussen de diverse Chromebooks van de diverse leveranciers. Welke heeft de voorkeur? Er is een aantal factoren die de aantrekkelijkheid in hoofdzaak bepalen. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties, beeldscherm en uiterlijk, opslag en aansluitingen en accuduur.

De prijs weegt zonder meer mee in de keuze voor een laptop. Enige prestatie bepalende factoren zijn o.a. type processor, en het maximale interne geheugen. Vergeet niet te letten op de prestaties van de accu. Factoren die bepalend zijn voor het uiterlijk, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermresolutie en videokaart (en grafische chip). Stel de omvang vast m.b.t. online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen. Geluid en warmteontwikkeling kunnen ook bepalend zijn voor een keuze.

Chromebook voor iedereen

Laptop voor jou? De Chromebook is echt innovatief. Hij wordt wel eens de laptop voor iedereen bestempeld. Maar waaromeen Chromebook kopen? Een belangrijke reden is dat de Chromebook zo gemakkelijk in gebruik is. En omdat deze zo goedkoop is – veel lager geprijsd dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook is erg licht, waardoor deze makkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel gemakkelijk; veel is intuitief duidelijk. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De beveiliging van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de populariteit van deze goedkope laptop zal de aanstaande jaren ook in Nederland waarschijnlijk toenemen. Een laptop om in de gaten te houden.